Årets stipendiat Jesper Thour
Staffan Cullberg och 2022 års stpendiat Jesper Thour
STIPENDIAT 2022
Erland Cullbergstipendiet för 2022 tilldelas konstnären Jesper Thour. Stipendiet uppgår till 100.000 kr.
En installation av konstnärens verk visas i Evert Lundquists ateljémuseum under sommaren med vernissage den 19 juni kl. 13-15. Diplomutdelningen äger rum kl. 13:30.
Verk av stipendiaten visas även på Anna Bohman Gallery i sommar 23-28 augusti.
Jesper Thour är född 1993 i Växjö och tog masterexamen på Konstfack år 2021. Han tilldelas stipendiet med följande motivering:
Jesper Thour materialiserar Francis Bacons drömmar, eller Björnjägarens eller Anna Casparssons. Sannolikt också Erland Cullbergs. Själv skulle Thour kunna vara drömd av vem som helst som söker en plats att där leva fri under himmelskupan. Många av de sökarna blir konstnärer på vägen. Men de flesta når aldrig fram; friheten man söker förbrukades i barndomens lekar, sedan miste minnena och drömmarna färgen. Thour framhärdar dock, han minns allt, och han glömmer därför inte heller striden mellan sin unga vilja och andras, mellan rovdjur och byte, ljus och dunkel
Och han minns de höga mörka träden klösande sig fast i jorden under de ensamma strövtågen i skogarna, och solen på de fallna vitnande trädskeletten i gläntorna, snart blivna jord. Liv och död, frihet och tvång, grupp och individ. "Porträtt av minnen av träd" är titeln på en svit målningar av träd, levande träd, levande minnen. Thour ger i den titeln själv en karaktärsteckning av sitt konstnärskap då han kan sägas frambringa porträtt efter porträtt av minne efter minne från forna och kommande strider för frihet. Kanske särskilt för konstens frihet, den frihet som ändå ingen kan strida sig till - för konstnären får till sist sin frihet till skänks, liksom alla i begynnelsen fick sin barndom till skänks. Thour balanserar därför likt sina rovdjur på tre ben: barndom, frihet, konst.
Dan Wolgers, för styrelsen
Vernissage för 2022 års stpendiat Jesper Thour
Tidigare stipendiater
STIPENDIAT 2021
Erland Cullbergstipendiet för 2021 utdelas till konstnären Märta König. Stipendiet uppgår till 100.000 kr.
Märta König (f. 1969, bosatt och verksam i Stockholm, studier vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm samt Fria Målarskolan i Halmstad), tilldelas Erland Cullbergs stipendium år 2021 för sitt integritetsfyllda sökande efter måleriets kärna. Med inlevelse, mod och förståelse vågar hon vandra i de bästa målarnas spår. Inte var det konstigt att Erland Cullberg personligen uppmuntrade henne. Mellan dem finns kompromisslösheten och den sinnliga glädjen som gemensam nämnare. De fångar ”ängladyken” oftare än andra. Det är ögonblicken när allt blir till och fungerar utifrån ingivelsens omedelbara premiss. (Susanna Slöör – för styrelsen och tillika juryn)

© Märta König

STIPENDIAT 2020
Erland Cullbergstipendiet för 2020 utdelas till konstnären David Klasson.
David Klasson (f. 1989 i Vänersborg, verksam i Göteborg, master vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 2018), tilldelas Erland Cullbergs stipendium år 2020 för ett konstnärskap som med kraft söker måleriets rikaste möjligheter. Såväl konstruktioner från ett abstrakt måleri som det figurativa berättandets formuleringar ingår i pärlbandet av måleriska påståenden. I sin generation utmanar David Klasson lustfyllt men med respekt sina föregångare. Man påminns om Evert Lundquist och raden av ljusmateriens målare som en Leon Kossoff eller Frank Auerbach. Minnet av X-et och Erland Cullberg ympas på en ny stam. David Klasson visar att varje tid bör och kan skapa sitt självständiga måleri utifrån ett välfyllt skafferi. Traditionen inspirerar, förnyar och omkullkastas kärleksfullt. (Susanna Slöör – för styrelsen och tillika juryn)
STIPENDIAT 2019:
Stina Persson (f. 1983), utbildad på Konstfack i Stockholm och på Konsthögskolan i Umeå, tilldelas det nyinstiftade Erland Cullberg-stipendiet, för sin stora visuella känslighet och intelligens
Stina Persson söker sig modigt in i processer som hon bevarar öppna och levande, och dessa processer förblir alltid en del av själva konstverket. Med ett svindlande djup och en hisnande höjd gestaltar hon, genom sin konst, något om hur det är att vara människa. Med sina skulpturer, fotografier och filmer ställer hon frågor – lika mycket till sig själv som till oss: Vilken form har längtan? Vilken tyngd har frånvaron? Vilket mått har kärleken? (Maria Hall, styrelseledamot – för juryn)

Från samtalet mellan stipendiat Stina Persson, psykoanalytiker Elisabet Wolgers och styrelseledamot/konstnär Maria Hall den 31 augusti 2019. Foto: Lisa Vipola.